Vijesti u 7

(7 o’clock news)

Informativni program kao centralna emisija u programskoj šemi, je jedan od osnovnih nosioca brandinga televizije. Glavna, centralna emisija je “Vijesti u 7” koja ide u vecernjim satima na svakodnevnom nivou. Pored nje, tokom dana u više termina, idu dnevne vijesti.

Informativni program obiluje informacijama razlicitog karaktera iz cijelog svijeta. Iz tih razloga smo odabrali da planetu isjecemo na kriške, odnosno seciramo informacije iz svijeta. Vizuelnim rasipanjem planete  pokazujemo slojevitost i kolicinu detalja u pricama. More smo izveli slijedeci koncept i pravila krovnog dizajna televizije o uidnim i slojevitim formama. Kolor šema je svježa, jasna, skoro pa monohromna, i u inverziji prema televizijskoj graci. To je bio razlog zašto smo odlucili da radimo “bijele” vijesti. Graka odaje sigurnost, informativnost i autoritet.

Backgrounds:

Oslanjajuci se na UI grid denisan u osnovnom dizajnu, kreirali smo cist i informativan layout. Kroll koji je uvijek prisutan nalazi se u donjem dijelu ekrana i plave je boje kako bi se uklopio u tamnu podlogu i omogucio tekstu bolju vidljivost. Glavna letvica je kvadratna i zauzima ranije ustanovljeno lijevo poravnanje (Blok 2L). U njoj ispisujemo informacije o kojima se trenutno razgovara ili ime voditelja ili sagovornika. Boxovi za javljanje u program, kao i ostali elementi UI-a takoer slijede ranije uspostavljen grid.

Informativni program je jedan od najbitnijih segmenata televizijskog programa, kroz koji se ostvaruje povjerenje, autoritativnost i gradi brand televizije. Centralni dio studija cini sto koji svojom masivnošcu daje potporu autoritetu voditelja i informacija. Sto se nadograuje na ideji repeticije i gradi se iz horizontalnih linija, koje zajedno složene dobijaju jednu sasvim drugu ulogu i funkciju, prelaze u monumentalni reprezantativni objekat. Time povezujemo sa osnovnim vizuelnim konceptom da su forme monolitne i masivne, a ipak uidne. Studio pruža mogucnost za tri razlicite cjeline informativnog programa.

Dnevne Vijesti – u kadru je voditelj i display sa informacijama, sa mogucnošcu gosta.
Vijesti u 7 – centralna informativna emisija sa svojom postavkom kamera kao i prisustvom krana pruža raznolikost kadrova. Voditelj je postavljen centralno. iza njega se nalazi veliki svijetleci backwall i display koji zauzima 1/3 kadra. Predviena je pozicija gosta, kao i stojeca pozicija za javljanje uživo ili infograku.
Primjenom grackih elemenata, dominantnim i elegantnim stolom, odabirom kolor šeme te pomno postavljene rasvjete, cini jednu kompaktnu i skladnu cjelinu.

Behind the scene video:

Client: Hayat TV

Published: